Sales Director
Goodvalley Sp. z o.o.
Dyrektor Zarządzający, Prezes Zarządu
Zakłady Mięsne “PAMSO” S.A.
Prezes Zarządu
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
Przed objęciem funkcji w KRD-IG Dariusz Goszczyński związany był z sektorem bankowym, gdzie m.in. odpowiadał za tworzenie finansowych instrumentów wsparcia biznesu agro. Wcześniej Dyrektor Generalny KRD-IG pracował w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Departamencie Rynków Rolnych, Departamencie Promocji i Komunikacji oraz Departamencie Programowania i Analiz. Dariusz Goszczyński wspierał resort między innymi w tworzeniu systemów jakości oraz w promocji polskiej żywności na rynkach zagranicznych.
Wykształcenie zdobywał w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz podczas studiów doktoranckich w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Uczestniczył jako wykładowca w wielu seminariach i szkoleniach. Ukończył kurs dla audytorów zorganizowany przez Biuro Żywności
i Weterynarii KE w zakresie certyfikacji i kontroli systemów jakości żywności w UE.
Dariusz Goszczyński ma doświadczenie zarówno w zakresie zbliżania ustawodawstwa krajowego do wymogów UE, jak i udziału w wielu projektach międzynarodowych. Aktywnie uczestniczył w spotkaniach grup roboczych Rady UE. Podczas polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej przewodniczył Grupom Roboczym odpowiedzialnym za Politykę Jakości Żywności i Politykę Promocji Żywności.
Jako międzynarodowy ekspert Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, Dariusz Goszczyński współpracuje z wieloma krajami w zakresie wdrażania i rozwoju systemów jakości żywności, norm handlowych i polityki promocyjnej.
Prezes Zarządu
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Absolwent studiów na Uniwersytecie Warszawskim, pracował wcześniej jako redaktor w telewizji TVN i TVR; współpracował m.in. z redakcją Farmera, pełnił również funkcję rzecznika prasowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Prezes Zarządu
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)
W latach 1998-2006 pełnił funkcję prezesa zarządu w Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy RP. Od 2006 roku jest prezesem zarządu UPEMI. Jest też wiceprzewodniczącym Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, członkiem Polskiej Federacji Producentów Związku Pracodawców. Za swoją działalność, Wiesław Różański został odznaczony w 2002 r. przez Prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego Srebrnym Krzyżem Zasługi. W 2006 roku otrzymał odznaczenie „Orzeł Agrobiznesmena “oraz „Zasłużony dla Rolnictwa “.
UPEMI to prężnie działająca organizacja, która zrealizowała już wiele projektów promujących polski sektor spożywczy na całym świecie m.in. poprzez kampanie informacyjno-promocyjne realizowane na rynkach krajów trzecich takich jak: Kanada, USA, Wietnam, RPA, Tajwan, Singapur, Japonia, Korea Południowa, Kazachstan, Nowa Zelandia.
Mając na uwadze kształtowanie polityki wytwarzania produktów o najwyższych standardach bezpieczeństwa i jakości, UPEMI opracowało System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który w 2009 r. decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznano za krajowy system jakości żywności dla mięsa wieprzowego, drobiowego oraz wędlin.
Prywatnie Wiesław Różański interesuje się sportem, a w szczególności wyścigami samochodowymi oraz łowiectwem.
Współwłaściciel
Zakład Mięsny Wierzejki
Wiceprezes
Dobrowolscy Sp. z o.o.
Ekspert Rynku Mięsa
Modernvision sp. z o.o.
Prezes Zarządu
Związek POLSKIE MIĘSO
CEO SuperDrob
CFO CPF Poland
Następnie był analitykiem giełdowym w Millennium Domu Maklerskim oraz Raiffeisen Banku.
Był również zarządzającym aktywami w Opera TFI. Od 2010 do 2020 roku był związany z grupą BZ WBK (obecnie Santander Bank Polska). Z grupą SuperDrob jest związany od 2015 roku, kiedy został członkiem Rady Nadzorczej. Również od 2020 roku jest członkiem Zarządu CPF Poland S.A. gdzie odpowiada za finanse i zrównoważony rozwój.
Menadżer ds. Rozwoju w ZM Smak Górno
Od ponad 12 lat pracuję w rodzinnej firmie Zakładzie Mięsnym SMAK-GÓRNO w woj. Podkarpackim, W pracy jestem odpowiedzialna za koordynowanie i realizowanie całokształtu procesów związanych z kreowaniem przyszłości firmy, marki, produktów czyli zajmuję się szeroko pojętym rozwojem.
Współpracuje z organizacjami oraz stowarzyszeniami: członek Krajowej Rady SRiW RP, członek rady klastra Podkarpackie Smaki, zastępca przewodniczącej Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Górnie, Stowarzyszenie Procarpathia , Stowarzyszenie Agrokarpaty
Wiceprezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP w Warszawie
Wieloletni członek Rady Krajowej SRW RP
Członek Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wołowego (2013-2021)
Dyrektor Zakładu Przemysłu Mięsnego Gminnej Spółdzielni “Samopomoc Chłopska” w Pruszczu od 2001 r
Absolwent Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie. - “Zarządzanie i Marketing w Agrobiznesie”
Mój kontakt z branżą mięsną zaczął się na przełomie 1989-1990 roku i trwa do dziś.
Jestem audytorem systemów jakości.
Biorę udział – jako członek jury – w ogólnopolskich i regionalnych konkursach, między innymi w konkursie Doceń polskie.
Współpracuję z organizacjami pomagającymi innym (Hospicjum,Bank żywności.)
Jestem organizatorką szeregu imprez i spotkań dla dzieci i młodzieży o zasięgu ogólnopolskim i regionalnym. Organizuję między innymi zawody jeździeckie,spotkania związane z ekologią. W moim regionie współpracuję ze szkołami i przedszkolami w zakresie technologi mięsa, ekologii i jeździectwa.
To zawodowo. A prywatnie, wspólnie z rodziną prowadzimy gospodarstwa rolne i stadninę koni.
Zakład Przetwórstwa Mięsa “Matthias”
Sokołów S.A.
JEST ABSOLWENTEM WYDZIAŁU ZARZĄDZANIA I MARKETINGU UNIWERSYTETU EKONOMICZNEGO W KRAKOWIE.