PROGRAM KONGRESU MIĘSNEGO & ROŚLINNE ALTERNATYWY 2023

08.30-09.00 Rejestracja

9:00-9:10 Przywitanie Gości

SESJA INAUGURACYJNA 

9.10-9:30 Rynek mięsa, wędlin i roślinnych alternatyw. Prognozy na trudne czasy
– dr Magdalena Kowalewska, Senior Analyst of Food & Agri Sector, Bank BNP Paribas 


09.30-10.30 DEBATA: Branża mięsna i sektor roślinny: trendy, innowacje i wyzwania
– Polacy zmieniają zachowania zakupowe. Strategie cenowe w obliczu kryzysu
– Jak trafić do konsumentów, którzy ograniczają spożycie mięsa?
– Marki własne. Współpraca z sieciami szansą na skokowy rozwój biznesu?
– Inwestycje. Marketing i nowoczesne technologie szansą na rozwój w trudnych czasach

Moderator:
– Michał Kokoszkiewicz, Redaktor magazynu „Wiadomości Handlowe” oraz portalu wiadomoscihandlowe.pl 
Paneliści:

– Tomasz Parzybut, Prezes Zarządu, SRW RP
– Teresa Pietrzyk, Dyrektor ds. Zakupów w Sieci Nasz Sklep 
– Damian Guzman, Zastępca Dyrektora Generalnego, Gremi Personal  
– Maciej Otrębski, RoślinnieJemy
Marcin Lenkiewicz, Współzałożyciel i wiceprezes, Grupa Blix
– prof. dr hab. Stanisław Gwiazda


10.30-10.45 Smart shopper kupujący mięso i roślinne alternatywy. Premiera raportu Blix& Kantar edycja 2023.
– Patrycja Jedlińska, Sales Director, Blix
Kamila Sondej, Digital Research Executive, Kantar Polska


10.45-11.00 Jak zmieniają się oczekiwania i wybory kupujących
Grzegorz Mech, Business Development Manager, GfK Polonia 


11.00-12.00 PRZERWA KAWOWA | BUSINESS MIXER | OBRADY JURY


12.00-12.15 Kierunki rozwoju rynku. Przejrzystość, zrównoważony rozwój, nowości
– Marek Steinhoff-Traczewski, menedżer Strategy& Polska


12.15-12.30 Wpływ wojny na Ukrainie na rynek pracy w Polsce i na branżę mięsną.
– Damian Guzman, Zastępca Dyrektora Generalnego, Gremi Personal


12.30-12:45 Mięso laboratoryjne, Jedzenie przyszłości czy ślepa uliczka?
Stanisław Łoboziak, Chief Technology Officer, wiceprezes Lab Farm


12.45-13.00 Problem strat produktu w procesach chłodzenia i mrożenia
– Łukasz Betliński, Szef Produktu Żywność, Linde Gaz Polska


13.00-13.15 Roślinne alternatywy/Najbardziej innowacyjny rynek w branży spożywczej?
Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst, Mintel 


13.15-14.15 LUNCH | BUSINESS MIXER

14.15-15.00 DEBATA: Kryzys klimatyczny. Zielona transformacja w strategiach mięsnych i roślinnych
– Ekologia w produkcji mięsa i produktów roślinnych
– Kryzys klimatyczny a przyszłość sektora mięsnego
– Inwestycje w odnawialne źródła energii i oszczędność wody. Trend zero waste
– Strategie zrównoważonego rozwoju. Działania firm na rzecz środowiska
– Rozszerzona odpowiedzialność producentów

Moderator:
– Łukasz Rawa, Redaktor magazynu “Wiadomości Handlowe” oraz portalu wiadomoscihandlowe.pl
Paneliści:
– Piotr Her, CEO SuperDrob, CFO CPF Poland
– Paweł Mirosz, Food Law Advisor, Life Sciences Practice, kancelaria Domański Zakrzewski Palinka
– Igor Sadurski, Członek Zarządu, BVTCHER
– Michał Siwek, Dyrektor Departamentu Międzynarodowy Hub Food and Agri, Bank BNP Paribas
– Krzysztof Kirow, Partner detaliczny, SPAR


15.00-15.15 Znakowanie i reklama roślinnych zamienników mięsa – na co zezwala prawo
– dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Wspólnik, Współzałożyciel; Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego A.Szymecka-Wesołowska, D.Szostek


15.15-15.30 Trendy w sprzedaży roślinnych zamienników mięsa w handlu detalicznym
– Magdalena Wilgatek, Business Development Manager w CMR 


15:30-15:45 Rynek drobiu. Czy Polska utrzyma pozycję europejskiego lidera?
– Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza 


15.45 – 16.40 DEBATA: Czy branża spożywcza wyjdzie z kryzysu silniejsza? Debata pod patronatem Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP
– Współpraca czy konsolidacja? Strategie relacji pomiędzy producentami i przetwórcami
– Budowanie wartości dla konsumentów mięsa i wędlin
– Gaz, prąd i paliwa a bezpieczeństwo dostaw produktów mięsnych
– Wzrost kosztów produkcji. Jak poprawić konkurencyjność branży?

Moderator:
– Łukasz Rawa, redaktor magazynu “Wiadomości Handlowe” oraz portalu wiadomoscihandlowe.pl
Paneliści:
– Henryk Amanowicz, Prezes Zakładów Mięsnych Dobrosławów
– Paweł Gajdzik, Prezes, ZM Haga Plus
– Mirosław Możdżeń, CEO, Ubojnia Zwierząt Robert Rytel
– Dariusz Niebieszczański, Właściciel ZM Niebieszczańscy
– Tomasz Parzybut, Prezes Zarządu, SRW RP
– Marcin Wroński, z-ca Dyrektora Generalnego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa


16:40-17:15 PRZERWA KAWOWA I BUSINESS MIXER


18:00-24:00 Gala wręczenia nagród w konkursie na „Najlepsze Stoisko Mięsno-Wędliniarskie” 2023

Organizator zastrzega prawo do wprowadzania zmian w programie.